Reklama
 
Blog | Jan Hlavatý

Návrat do Evropy ?

Nedávno vyslovil v politické diskusi na ČT 24 jeden z účastníků názor, že „kapři si sami rybník nevypustí“. Protože politická situace doznává změn, momentálně přišla strana vládní koalice, TOP 09, s návrhem na přistoupení k fiskální (česky rozpočtové) unii se spojenou Evropou. Členy Evropské unie samozřejmě jsme a očekávám po aktuální prezidentské volbě, že v den inaugurace nového prezidenta České republiky bude na Hradě pražském kromě prezidentské standarty a vlajky České republiky vytažena na své důstojné místo i naše společná vlajka Evropské unie. Na tom se myslím shodnou oba prezidentští kandidáti bez rozdílu, Miloš Zeman s Karlem Schwarzenbergem.

Je nanejvýš nutné, aby následovaly kroky ve finanční politice státu, včetně práce na připojení k jednotné evropské měně, aby se usnadnil chod poctivě vedeného hospodářství země a aby veškeré minulostní ekonomické čachry, uzavřené grandiózní amnestií, závěrečným „sólokaprem“ Václava Klause, který se zřejmě pokusil tímto krokem vymazat minulost, nebránily skutečnému spojení s naším evropským prostředím.

Krok strany TOP 09 chápu jako záchranný kruh, který si navléká trosečník v čase jeho neodvratného tonutí. Je jen otázka, proč takhle nekompromisně nejednala TOP 09 dříve, kdy se schvalovala vyloženě protievropská opatření. Pravděpodobně si nebyla jistá úspěchem Karla Schwarzenberga, který nakonec, nebýt venkova a hojných čtenářů Blesku, se stal jistě českým prezidentem. Tak pod tlakem vzedmuté popularity počítá i strana TOP 09 s možným ziskem v případných předčasných volbách. Ten pravý okamžik je teď, kdy Karel Schwarzenberg málem vzal Zemanovi „vítr z plachet“.

Reklama

Pokud TOP 09 tento okamžik „propase“, odsoudí se k neodvratnému zániku a uvolní místo komunistům, kteří se na partnerství se sociálními demokraty přímo třesou.