Reklama
 
Blog | Jan Hlavatý

Jak Ferda Kuliferda s Broukem Pytlíkem město spravovali aneb vrchní prchni !

V této jednoduché větě je obsah aféry, která hýbe celým politickým prostředím. Většina veřejnosti jistě zná společenskou hru Monopoly. Je pro dva i více hráčů, podle účastníků i okolností. Hraje se tak, že hráči mají před sebou plán určitého prostoru, který postupně zaplňují získanými majetky, což jsou maketky domů, podniků i pozemků. Užívají k tomu žetony, jež jim umožňují toto bohatství získávat.

Tak se ovšem tato hra hrála dříve. Dnes, v době postmoderní, existují jiné hrací nástroje. Hráči nemají před sebou rozložený plán, ale vše je uloženo v počítačích a místo žetonů přebírají funkci mobilní telefony. Pokud tato hra přechází ve skutečnost a hráči začínají zaměňovat rozměr privátní s veřejným, hra přestává být hrou a stává se činem. Takto činili oba hlavní protagonisté současné politicko ekonomické aféry, která, jak se ukazuje, zasahovala podstatným způsobem do chodu a správy hlavního města České republiky.

Pro mne jsou s primátorováním MUDr. Pavla Béma spojeny dva případy, jež o charakteru a morálním pozadí městské správy dost vypovídají. V obou případech se jednalo o občany Velké Británie, země, s níž mateřská strana P. Béma udržuje „nadstandardní“ vztahy.

Reklama

Před pár lety srazil padlý vánoční strom, postavený na Staroměstském náměstí, britského turistu a vážně ho zranil. Brit žádal město Prahu o finanční kompenzaci za své trvalé postižení, protože byl následkem zranění odkázán na invalidní vozík. Správa hlavního města mu ovšem žádnou náhradu nechtěla uznat a odmítala převzít nad událostí zodpovědnost.

Další do očí bijícím případem bylo neuznání projektu našeho krajana arch. Jana Kaplického po vítězství v soutěži na novou budovu Národní knihovny (viz hlavaty.respekt.blog.ihned.cz – Připomínka projektu Národní knihovny arch. Jana Kaplického). Bylo to pod záminkou nemožnosti změnit územní plán posunutím asi o 20 metrů v blízkosti tramvajové remízy u Letenské pláně, kam byl projekt situován.

Oba v úvodním titulku zmínění pánové hrou v „monopoly“ překročili hranice únosnosti. Jeden zneužil pravomoc veřejného činitele, druhý, kromě jiného, těžce zranil ženu a pak prchal před policisty. Uvidíme jak se vše, co s tímto případem souvisí, bude vyvíjet dál.