Reklama
 
Blog | Jan Hlavatý

Komunistický styl vystoupení Petra Nečase

Dnes, 18. července, vystoupil premiér vlády České republiky Petr Nečas v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky s obhajobou vládních kroků při snaze odvrátit nebezpečí odhlasování nedůvěry k jeho vládnímu kabinetu.

Jeho vystoupení mi připomnělo novoroční projevy komunistického generálního tajemníka, doktora Husáka, který aniž by se ohlížel na to, co si o jeho „vládnutí“ myslí naprostá většina společnosti, sledoval přísně stranickou linii. Dnes je úplně jedno, zda je u moci KSČ, nebo ODS – výstupy z této situace jsou ty samé. Je to jednoduše ovládnutí politického prostoru všehoschopnými mafiány, kteří jsou znalí praktik, jež kdysi vedly k ovládání ekonomického prostředí, včetně „šedého“ světa benzinových pump, zelinářských a řeznických „obchodů“ a ekvilibristiky s tuzexovými bony. Vše samozřejmě kamuflováno „úspěchy“ komunisticky organizované společnosti.

O tom dnešní generace dvacetiletých ví málo, protože většina jejich rodičů byla „spolupracujících“ a jejich učitelů rovněž. Dnes jsou nositeli ekonomických „úspěchů“ transformovaní majitelé všelijakých společností s neprůhlednou strukturou.

Reklama

Abych se vrátil k panu Nečasovi. Snažil se všemi možnými výčty předkládat, jak je na tom naše republika v poměru k Evropské unii dobře. Je to typický přístup propagandisticky školeného funkcionáře, nosícího před pětadvaceti lety ordnerskou esesmáckou košili. Je naučený za každou cenu obhajovat „stranickou linii“ a respektovat mocné, díky nimž se stal předsedou strany, nejvíc spojené s obchodním profitem. I když sám, na rozdíl od svých současných i dřívějších kolegů, nemá, tak řečeno, „máslo na hlavě“, je rozhodnutý, v rámci zachování svého postavení a vlivu, to „máslo“ jim držet na hlavě nerozehřáté jak to dlouho půjde. I když se současná vláda, která má podporu snad jen ani ne deseti procent veřejnosti, udrží ještě nějaký čas, co si myslí tito lidé, kteří tvoří její personální obsazení, že budou dělat za dva roky ?