Reklama
 
Blog | Jan Hlavatý

Na koho to slovo padne, ten musí jít z kola ven

Naše skutečnost je plná kratochvilných momentů. Tím teď nejočekávanějším bude vystoupení doktora Davida Ratha před Mandátním a imunitním výborem Parlamentu České republiky. Vystoupení tohoto politika byla vždy svým způsobem poutavá, tentokrát ale bude mít zvláštní přídech pikantnosti. Doktor Rath se bude jednak obhajovat a zároveň určitě vysvětlovat, jak se stalo, že v krabici s vínem, kterou si odnášel z návštěvy, našla bdělá policie miliony korun českých.

Jasné je jedno. Člověk, který do této „zastupitelské“ hry nevidí, vidí pouze to, že politik napadající druhé a obviňující je z ničemností, je určitě ze stejné sorty jako ti napadení.

Kauz a kauziček bylo a je mnoho a mnoho. Po čase rozbouřené hladiny veřejného mínění vždy vyšumí, upadají v zapomnění a nic se dál neděje. Zajímavé bude v této souvislosti pravděpodobně sebeobranné Rathovo připomenutí dřívějších případů a vyříkání si s kolegy „co jsme si, to jsme si“.

Reklama

Vzpomenu na aféry z nejvyšších politických pater, jež v nedávné minulosti poutaly pozornost publika a které skončily v „propadlišti dějin“. Uvádím jména aktérů a zúčastněných, aniž bych rozlišoval mezi viníky, spoluviníky a oběťmi:

Gross – Rod – Simkanič

Němec – katarský princ – Benešová

Topolánek – Dalík – Řebíček

Vesecká – Čunek – Kučera

Drobil – Michálek

Všechny tyto aféry mají společného jmenovatele – přinejmenším zneužití pravomoci veřejného činitele. Samozřejmě tomu napomáhají i takové „speciality“, jako existence například akcií na doručitele – tedy možnost anonymního a nekontrolovatelného nabytí majetku a tím vlivu. Ocituji z wikipedie – otevřené internetové encyklopedie:

„Anonymní akcie na doručitele jsou již dnes na světě chápány jako zdroj korupce, praní špinavých peněz a organizovaného zločinu, proto jsou prakticky zakázány. Tyto akcie jsou povoleny pouze ve třech zemích světa: v České republice, na Marshallových ostrovech a Nauru.“

Jak s touto skutečností bude naloženo, záleží jednoznačně na veřejnosti.