Reklama
 
Blog | Jan Hlavatý

Švýcarsko versus Česko

Jde o srovnání dvou duelů. Aktuálně švýcarská reprezentace na Mistrovství světa v ledním hokeji porazila Českou republiku 2 : 1 a to ještě oběma vlastními brankami českého týmu. Tím českou reprezentaci odsoudila na podřadné místo ve výkonnostní třídě. Zdá se mi, že výsledek na sportovním poli nese srovnání se situaci politickou, kdy česká hospodářská i politická reprezentace má rovněž talent na to, střílet branky do vlastní sítě. Jaké je opodstatnění této domněnky ?

Do švýcarského města Bellinzony je k soudu předvolána skupina vedení české společnosti Mostecká uhelná a. s., to znamená její manažeři, potažmo majitelé, kteří jsou v podezření, že český stát ošidili o miliardové částky svými daňovými úniky. Uložením svých zisků na domněle bezpečná konta jednali v úmyslu připravit Českou republiku o prostředky, jež mohly být určeny na sanování veškerých potřeb, jež stát naléhavě potřebuje ve prospěch úrovně celé společnosti.

Naskýtá se otázka, kdo těmto důležitým „představitelům“, kteří se rozhodli před švýcarským soudem mlčením (dle informací médií) vyjevit svůj postoj k mezinárodnímu právu, dal pravomoc (zřejmě kupónovou privatizací) mít rozhodující možnost převést na svá konta firemní finance produkujícího podniku a tím okrádat stát o daně ze zisku ?

Reklama

Švýcarsko naprosto správně nevyhovělo žádosti advokátů tohoto „sdružení“ a odmítlo zastavit souzení případu až do výsledku českého vyšetřování. Bude samozřejmě postupovat podle soudní praxe civilizované společnosti a na výsledek šetření české justice se nebude ohlížet.

Různé osoby budou pravděpodobně předvolávány ke svědectví u švýcarského soudu. Namátkově vyjmenuji „angažované“, o nichž jsem slyšel v mediálním zpravodajství – ministr financí Kalousek, Stanislav Gross, Mirek Topolánek, JUDr Rampula, JUDr Vesecká, JUDr Grygárek, dále Miloš Zeman, Miroslav Grégr a jistě další.

Co je podstatné – Švýcarsko, které není členem Evropské unie, dává jednomu, i když postkomunistickému, členu nově unifikované Evropy lekci z právního řádu v civilizované zemi. Jestli si z této zkušenosti vezme Česká republika příklad, tím pro naši budoucnost lépe !